‘Wat wandelen in het bos met Paula allemaal met je doet, dat móet je gewoon ervaren!’

in Testimonials by Helden op Reis

‘Wat wandelen in het bos met Paula allemaal met je doet, dat móet je gewoon ervaren!’
René Mulder – Identity & Acces Manager bij PwC

Cybersecurity manager René Mulder had als kind al een grote passie voor ICT, maar ziet voor zijn toekomstige loopbaan meer in een studie biologie. Met een omweg belandt hij alsnog in de ICT, waar hij gestaag carrière maakt als ontwikkelaar van security-software. Om zijn leercurve stijl te houden, gaat hij voor zijn ontwikkeling op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die krijgt hij al snel, als hij gevraagd wordt voor een leidinggevende positie in als team manager. Bij zijn nieuwe functie zit een coaching-traject inbegrepen, begeleid door Paula Meijer van Helden op Reis.

René Mulder: ‘Eigenlijk had ik op voorhand een aversie tegen het woord reis, maar ik kende Paula nog van een workshop die ze eerder in ons bedrijf gegeven had en wilde echt groeien, dus durfde ik het met haar wel aan. Ik vond het vooraf niet persé spannend of ik mijn nieuwe functie wel aankon, maar wel of daar mijn passie zat. Die vraag heb ik heel bewust bij haar neergelegd en samen zijn we op zoek gegaan naar mijn kernwaarden en wat voor leider ik wil zijn, naar wat mij voldoening geeft in mijn werk en wat ik er voor mezelf uit wil halen. Toen liep ik meteen tegen een hele persoonlijke uitdaging aan, omdat ik word gedreven door externe factoren als beloning en erkenning, terwijl ik eigenlijk vind dat niet jij als leider, maar juist je team in de spotlight moet staan. Voor mij best lastig, maar Paula helpt me daar bij. Niet door te zeggen wat ik moet doen, maar met een vragenspel waarin ik dat zelf kan ontdekken. Of door me nieuwe inzichten te geven, zoals wanneer andere mensen kunnen groeien door mij, dat ook voor mij een beloning is.’

Dichter bij gevoel en sneller groeien in natuur

Uiteindelijk volgt René twee jaar lang coaching-sessies bij Paula, ondermeer door (samen met nog drie andere deelnemers) op leiderschapsexpeditie te gaan in de Ardennen. ‘Wat dat met je doet, wandelen in het bos met Paula, dat moet je zelf ervaren, ‘ aldus Mulder, ‘Zeker stugge ICT’ers zoals ik, die heel moeilijk bij hun gevoel kunnen, komen daar in deze omgeving veel makkelijker bij en maken dan meteen ook hele grote stappen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik geloof zelfs dat het effect het allergrootst is bij mensen die van nature analytisch zijn aangelegd. Bij mij ging het helemaal terug tot het herwaarderen van een moeilijke periode in mijn jeugd. Soms komt Paula ineens met een stok aanzetten en tekent ze daarmee een hele theorie in het zand. Dat vind ik prachtig om te zien en blijft nog hangen ook!’

Boost voor ontwikkeling, bereiken van doelen en onderling vertrouwen

Ook op zijn werk merkt René dat hij heel anders tegen dingen aan is gaan kijken en daardoor veel meer ruimte kan geven aan anderen: ‘Ik werk met een team van 15 ongeveer programmeurs en ontwerpers. Paula heeft me laten inzien dat zij het beste zelf hun groei kunnen bepalen, dat je vooral moet vragen naar wat zij willen bereiken en ze toetst op de doelen zie ze zelf hebben gesteld. Dat lijkt heel basaal, maar ik besef nu pas dat de puzzelstukjes niet persé op mijn manier moeten vallen. Het is veel belangrijker dát ze dat doen.’ Los van zijn persoonlijke ontwikkeling, leverde de expeditie René nog iets heel bijzonders op; een hele diepe relatie tussen hem en de overige teamleden die mee op expeditie gingen. Als hij bedenkt wat dat hen op de werkvloer heeft opgeleverd en nog steeds doet, dan krijgt hij daar elke keer opnieuw weer kippenvel van: ‘Samen zo kwetsbaar durven zijn en kunnen groeien in de vrije natuur, heeft geleid tot een enorme onderlinge betrokkenheid. Hoe mooi is het, dat iemand je dat vertrouwen geeft? Ook hebben we allemaal veel beter voor ogen waar onze passie ligt, wat onze missie wordt en welke doelen we daarvoor moeten stellen. Dat was zonder de bijzondere aanpak van Paula, en haar oordeelvrije manier van kijken, niet gelukt. Ze heeft ons zowel op persoonlijk vlak als op werkgebied een enorme boost gegeven in onze ontwikkeling, onderling vertrouwen en ultimo het succes van de organisatie!’