Trauma in organisaties

over werken met de onderstroom

Wat is een trauma in een organisatie

Soms is een probleem in een organisatie niet zomaar een probleem maar een uiting van onvrede op een diepere laag.

Er is bijvoorbeeld een heftige gebeurtenis geweest (een bedrijfsongeval of een fusie) of een reeks kleine incidenten binnen een organisatie (hoog ziekteverzuim, angstcultuur).
Deze gebeurtenissen zijn niet goed verwerkt en kunnen zo uitgroeien tot een onzichtbare dynamiek. Deze dynamiek kan heel sterk zijn en dit is niet gezond voor de organisatie en niet gezond voor de mensen die daar werken. En dat kan zich uiten op de onderstroom in een organisaties: je voelt het wel, maar je ziet het niet.

Helaas zien we dat het niet lukt om met reguliere interventies de organisatie weer op een gezonde manier te laten functioneren. De aanpak van een trauma in een organisatie verschilt namelijk van die van een ‘gewoon probleem’.
Het probleem bevindt zich op een diepere laag en de interventies moeten dus ook op een diepere laag plaatsvinden.

De eerste stap is het erkennen dat er sprake is van een trauma, alvorens men het trauma kan gaan ontwarren en het licht kan laten schijnen op dat wat zo graag gezien wil worden…

Denk je dat jullie organisatie last heeft van een trauma? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Trauma in organisaties

Leergang voor professionals


Als verandermanager of interim manager heb je een schat aan ervaring en heb je al heel wat organisaties geholpen om doelmatiger te functioneren. En toch loop je misschien soms vast of boek je weinig resultaat zonder dat je begrijpt waar dat aan ligt.

Vraag je je wel eens af:

• Waarom het verloop en verzuim zo hoog is?

• Waar die stroperige, angstige of vijandige cultuur vandaan komt?

• Hoe het komt dat die zelfsturende teams niet werken?

• Waarom niemand zich durft uit te spreken?

• Hoe je moeilijke dingen die buiten je opdracht liggen tóch kan benoemen?

• Hoe het komt dat jij altijd dezelfde soort problemen tegen kom?

Wil je leren hoe je als professional trauma’s in organisaties kunt leren herkennen, jouw rol aIs begeleider in deze problematiek optimaal kunt inzetten én wel je leren hoe je kunt werken met trauma’s in organisaties? Dan is onze diepgaande leergang (drie keer twee dagen) echt iets voor jou! Kijk op onze site www.traumainorganisaties.nl voor meer informatie. Trauma’s vragen om oplossingen om een grondige en diepgaande de aanpak, zodat de energie in de organisatie weer kan gaan stromen!

Voor actuele data en voor direct aanmelden voor workshops, seminars en de leergang, verwijs is je graag naar de site van Anker & Kompas: www.anker-kompas.nl/trauma-in-organisaties.Coaching Helden op Reis