Heb jij het ook wel eens druk?

in Nieuws by Helden op Reis

Af en toe heb ik het druk. Soms ervaar ik het ook als druk. Meestal niet. Ik heb namelijk de leukste job van de wereld en daardoor ervaar ik over het algemeen geen druk. Nu toevallig wel en dat heb ik onderzocht.
Als ik het over druk heb, dan bedoel ik de interne beleving van druk. Niet zozeer dat er in ‘real life’ teveel werk voor te weinig tijd is, maar de beleving van druk. Mijn druk is over het algemeen intern en niet door externe factoren opgelegd.
Zo heb ik deze maand een leuke, grote uitdagende opdracht. Ik heb mijn agenda daarom gedeeltelijk leeg geveegd om ruimte te creëren. Ik heb vooral mentaal ruimte nodig voor mijn creativiteit. Daarmee heb ik de randvoorwaarden gecreëerd om de opdracht te kunnen uitvoeren. Probleem opgelost zou je denken.
Nou, nee hoor. Er blijft druk… Vandaag heb ik onderzocht wat ik doe als ik druk voel, in hoeverre dat effectief is en of er ook nog andere mogelijkheden zijn.
Normaal maak ik een lijstje. Daar zet ik dan op wat ik moet doen en als ik ’t gedaan heb vink ik ’t lijstje af. Heerlijk gevoel, iets af hebben! Maar de druk nam niet evenredig af met het slinken van het lijstje. Was er dan iets anders aan de hand? Jazeker! Mijn druk lag ‘een laagje dieper’…
Met mijn cliënten werk ik vaak met de logische niveaus van Bateson en Dilts en ik besloot deze ook eens op mijn eigen druk los te laten. (Bateson en Dilts spreken over 6 psychologische niveaus die met elkaar in verbinding staan. Duurzaam veranderen op een bepaald niveau wordt bereikt door het op een hoger niveau aan te pakken. De foto hiernaast laat het model zien!)
En wat bleek: ik pak mijn druk aan door iets te doen op het niveau van gedrag en vaardigheden: agenda leegvegen, lijstjes maken, activiteiten uitvoeren en zo ruimte scheppen. Maar het niveau wat daar boven zit, laat ik buiten beschouwing. En daar bleek wel de oplossing te liggen!
Eigenlijk zitten mijn overtuigingen me in de weg… Namelijk dat ik geen goede vriendin ben als ik afspraken afzeg, dat ik soms onvoldoende vertrouw op mijn eigen kwaliteiten en dat ik leegte nodig heb om creatief te zijn!
Als ik in 2e instantie stilsta bij mijn gevoel van druk, kan ik dus beter met mezelf in gesprek gaan over mijn belemmerende overtuigingen in plaats van lijstjes te maken en af te vinken.
Ook in de praktijk bleek dit veel effectiever!
Ben benieuwd hoe dit voor jou is, hoe jij bijvoorbeeld het gevoel van druk benaderd en hoe effectief die voor je is. Ik nodig je uit om ook eens te onderzoeken welke overtuigingen ten grondslag liggen aan je gevoel van druk. Mail me gerust wat je hebt ontdekt! Je krijgt dan een leuke opdracht van me.
Wil je nóg meer in gesprek met je belemmerende overtuigingen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met me op voor de mogelijkheden.
Fijne dag!