Lekker wandelen in de Ardennen

in Gastblog by Helden op Reis

Daar ging ik samen met 2 onbekenden op een 3 daagse persoonlijk leiderschapsexpeditie. Lekker wandelen in de Ardennen. Het leek me heerlijk even uit de drukke dagelijkse sleur. Ondertussen kon ik eens met mezelf aan de slag. Wat wilde ik nou eigenlijk en hoe kon ik daar komen? Wat zo heerlijk klonk werd een 3 daagse confrontatie met mijzelf.

Voortdurend feedback op je gedrag, op hoe jouw gedrag op de ander overkomt. Waarom je dat gedrag vertoont. En, helaas, het normale grapje waarmee ik zo’n opmerking die te dicht bij me komt, normaal gesproken weglach, werd nu niet geaccepteerd. Ik moest naar binnen toe, naar mijn gevoel. Man, wat heb ik het vervloekt. Ik heb inwendig gescholden, gehuild vanuit mijn tenen en soms ook genoot ik en voelde ik me rustig bijna vredig.

Lekker wandelen in de Ardennen was een wandeling naar mijn diepere ik geworden. Wellicht mijn ‘echte’ ik. Want voortdurend je eigen afweermechanismen onder ogen zien en de vraag waarom je die gebruikt (proberen te) beantwoorden, gaf bij mij heel veel twijfel: Wie ben ik nou eigenlijk ècht? In eerste instantie waren deze 3 dagen vnl. confronterend, maar nu -ruim een maand- later kan ik ook oprecht zeggen dat het waardevolle inzichten heeft gegeven. Voor mij vnl. duidelijkheid in wat ik nodig heb om me lekker te voelen, om mezelf te kunnen zijn.

Het mooie is dat Paula met de opdrachten die ze aan ons gaf, middels scherpe observaties en reflecties bij ons allemaal ‘binnenkwam’ en ons daarmee individueel verder kon helpen. Ieder heeft een geheel unieke, eigen, groei doorgemaakt. Hoe irritant ik de confrontatie met mijn gedrag en de feedback daarop soms ook vond. Hij was (achteraf) vaak treffend en “raak”.