De Helden op Reis documentaire in première!

in Nieuws by Helden op Reis

In april 2015 volgde documentairemaker Mart Bloem, 7 trainees tijdens hun Leiderschap-Expeditie in de Belgische Ardennen. Hij maakte daar een documentaire over, die op 8 en 9 maart voor publiek werd vertoond. Jessie Hinten schreef onderstaand artikel over de vertoning in Utrecht.

Utrecht, donderdag 9 maart 2017, 15:30.
De theaterzaal van Parnassos loopt langzaam vol met genodigden. Expeditieheld Marte Otter leidt de documentaire kort in en dat zorgt meteen al voor wat reuring in het publiek, als ze iedereen vraagt op te schrijven wat leiderschap volgens hen betekent. Zeker als ze daarna van sommigen wil weten wat er op het kaartje staat. De toon is gezet en dit onderstreept meteen dat het onderwerp bij iedereen iets losmaakt. Hoogste tijd om de documentaire met eigen ogen te gaan zien!

Ervaringsleren: uit je comfortzone!
De gordijnen gaan dicht, het licht gaat uit en het busje van Helden op Reis rijdt ons de documentaire in. We zijn vertrokken! Door de ogen van documentairemaker Mart Bloem gaan we mee op leiderschapsexpeditie met Helden op Reis. In het decor van de Belgische Ardennen maken we voor het eerst kennis met alle deelnemers. En zij met elkaar. Want behalve iets met leiderschap als gemene deler, weten ze verder nog niks van elkaar. Maar daar komt snel verandering in, want de aftrap die expeditieleider Paula Meijer van Helden op Ries heeft bedacht, breekt meteen het ijs. Ze heeft iedereen gevraagd een foto mee te nemen, die symbolisch iets over hen zegt. Hier midden in het bos, mogen ze dat nu om beurten delen met de rest. Dat haalt ze meteen een beetje uit hun comfortzone en dat is precies wat expeditieleider Paula wil. Want, zoals ze zelf zegt: ‘that’s where the magic happens…’ Zonder dat er nog al teveel is gezegd, zet ze zo stiekem de eerste radertjes in beweging. Opvallend genoeg niet alleen bij de deelnemers; ook in de zaal gaat er voelbaar iets ‘aan’. Ervaringsleren, de essentie van Helden op Reis, had zich geen betere introductie kunnen wensen. De ongelofelijke impact die dat heeft op leerprocessen, zie je door de ogen van Mart overal in de expeditie weer opduiken.

Oordeelvrije natuur
De expeditie speelt zich vooral af in de oordeelvrije natuur, waardoor er letterlijk en figuurlijk veel ruimte ontstaat. Ruimte die je nodig hebt om te ontdekken en die Paula zonder dat je het doorhebt onderweg feilloos creëert. Ze deelt opdrachten uit, die ze even later (ogenschijnlijk) net zo gemakkelijk weer wijzigt en dat tikt nog al eens iemand uit balans. Daar is ze natuurlijk naar op zoek. Maar enkel met de bedoeling daar een nieuwe in aan te brengen. Al wandelend zet Paula bij iedereen de juiste luikjes open en af en toe, als ze denkt dat het tijd is voor reflectie, onderbreekt ze de tocht daarvoor. ‘Nam je nou de leiding, of kreeg je de leiding?’ of ‘Doet toegeven dat je fout zat afbreuk aan je positie als leider?’ Of het nou gaat om de leiding tijdens een wandeling, de samenwerking bij een ballenspel of de verdeling van de taken op het corveerooster; alles gebeurt met in het achterhoofd de vertaalslag naar het ‘echte leven’.

De grote katalysator in beeld
Dat ervaringsleren zo’n krachtige katalysator is, heeft Mart mooi in beeld weten te brengen. Net als de sterke motor die je daarvoor nodig hebt: Paula. Paula observeert, spiegelt en geeft terug: ‘Leiderschap is niet wat je overkomt, maar wat je er mee doet.’ Volgens haar schuilt er in iedereen een leider, als je maar weet wat je krachten en pijnplekken zijn. Ze heeft de unieke gave om die bij iedereen bloot te leggen en te leren gebruiken, door ze dat zelf te laten ontdekken. Bij Paula voel je je veilig. Haar feedback is eerlijk, maar nooit gemeen. Ze wil gewoon oprecht iets toevoegen en je alles uit de expeditie laten halen. Met haar bijzondere aanpak en warme karakter komt ze zonder moeite tot de kern en weet ze iedereen aan te zetten tot persoonlijke groei. Dat die in beweging blijft, is volgens haar het allerbelangrijkst: ‘Of je wel of niet je einddoel bereikt, maakt voor het slagen van de expeditie eigenlijk helemaal niks uit. Het draait er vooral om wat je allemaal tegenkomt onderweg en hoe je daar vervolgens mee omgaat. En dat stopt niet hier.’