De weg naar leiderschap van Giovanni Vierling

in Testimonials by Helden op Reis

‘Ik kijk terug op een ‘life-changing moment dat ik de rest van m’n leven met me meedraag.’
Giovanni Vierling – Manager Application Services bij Fugro ICT

De eerste keer dat Giovanni Vierling in aanraking kwam met Helden op Reis, was op de jaarlijkse trainingsdagen van Everett, het bedrijf waarvoor hij werkte. Via collega’s was de naam van Paula Meijer wel al vaker gevallen en uit nieuwsgierigheid schreef hij zich bij haar in voor een workshop stress-relief. Maar daar bleef het niet bij; toen hij een leidinggevende functie kreeg binnen de organisatie, volgde Giovanni uiteindelijk een uitgebreid leiderschapstraject.

Giovanni Vierling: “Ik was in eerste instantie vrij sceptisch over Paula, maar ik moet toegeven: de workshop was echt supergoed! Ik was net gescheiden, mijn huis stond al drie jaar te koop en alleen daarom al was ik best wel gestresst. We liepen door het bos en mochten niets zeggen. Daarna stelde Paula de vraag of we iets hadden gehoord. Niet zoveel, dus liet ze ons weer verder lopen in stilte. Tot ze dit keer vroeg wat we hadden gezien. Ja! Terwijl ik me helemaal had gefocust op wat ik hoorde. Ik baalde echt! De rest van de dag moesten we in het bos op zoek naar iets wat voor jouw symbool staat voor stress. Met windkracht 8 heb ik een uur vanaf de waterkant naar de golven zitten staren en toen ineens wist ik het! In de verte zag ik al die tijd een containerschip, maar hoe woelig het water ook was, het bootje deinde rustig op de golven mee. Wat ik daar later heel mooi aan vond, is dat Paula een heel model had rondom stress-management, bestaande uit vier verschillende vlakken; ieder met een andere manier om met stress om te gaan. Één daarvan was bijvoorbeeld hulp halen.’”

Op leiderschapsexpeditie: over kansen en confrontaties

Bijna een jaar later ontstaat er wat onrust in de directie van het bedrijf. Naar aanleiding van een nieuwe strategie wordt er van managers verwacht dat ze meer leiding gaan geven in de operatie. Giovanni vindt dat eigenlijk wel interessant: “Ik zag het als een kans om meer verantwoordelijkheid te krijgen, zeker omdat ik voor mijn nieuwe functie als leidinggevende met een paar andere collega’s mee mocht op expeditie. Die eerst nog een keer verzet wordt tot precies na mijn vakantie. Dus met mijn hoofd volop in het werk, stop ik onderweg nog even om iets af te maken en kom ik uiteindelijk twee uur te laat op het terrein op lopen Het eerste wat Paula aan me vraagt is wat ik hier eigenlijk denk te komen doen en of ik eventjes wil beginnen met een uitgebreid excuus aan de rest van de groep. Ai! Behoorlijk confronterend, maar gelukkig buigt mijn gevoel snel weer de andere kant op. We trappen af met een oefeningetje in de natuur rondom het centrale thema Wat is Leiderschap? en bouwen dat de rest van de week op allerlei manieren uit.”

Indrukwekkende, unieke ervaring met life-changing impact

De laatste dagen wordt er veel nagedacht over de kernwaardes die iedereen heeft en in de natuur gezocht naar symbolen die daar voor staan. De allerlaatste oefening is voor Giovanni echt het hoogtepunt van de week: “We kregen van Paula de opdracht om van onze symbolen in het gras een opstelling te maken, maar wat hadden we daar nou aan? Ik vond het helemaal niks, maar toen ik even later mijn symbolen in het gras gooide, voelde dat verrassend genoeg echt niet goed. Tot ik een van de symbolen rustig verschoof en me toen zoveel liet zien over hoe ik in elkaar zit en wat belangrijk voor me is. Dat vond ik in de kern een hele moeilijke vraag en deze oefening hielp daar enorm mee. Achteraf heel indrukwekkend, want dat had ik echt niet verwacht. Ik kan niet precies verklaren waar ‘m dat nou in zit, maar ondanks mijn weerstand in het begin ben ik in staat geweest om me zoveel bloot te geven, wat een absolute voorwaarde is om verder te komen met jezelf. Ik ben veel flexibeler geworden en baseer mijn keuzes nu op hele andere inzichten. Ik bewonder Paula tot op het niveau dat ik haar in mijn omgeving vaker aanbeveel en kijk echt terug op een life-changing experience, en vooruit naar wat ik dankzij deze ervaring allemaal nog meer uit mijn ontwikkeling kan halen en samen met mijn collega’s nog kan bereiken.”