Een recept voor een goed gesprek*: in 5 stappen naar echte verbinding

in Nieuws door Helden op ReisReageer

Wat is eigenlijk een goed gesprek? Vaak gaat dat over écht gehoord worden en verbinding met elkaar maken. En dat is niet altijd makkelijk te creëren. In onze trainingen gebruiken we bij voorkeur een kampvuur als instrument om een goed gesprek te faciliteren. Zonder uitzondering gebeuren daar de mooiste dingen en vinden daar de belangrijkste gesprekken plaats! Vuur heeft iets magisch. In vlammetjes staren is rustgevend en werkt verbindend. En daarbij is fikkie stoken ook nog eens heel leuk. Daarom dit recept voor een goed gesprek. Veel plezier!

Benodigdheden: Tijd, een bos, hout in variërend formaat, vuurschaal/vuurplaats/openhaard/op een veilige plek waar je vuur mag maken, aanmaakblokjes, lucifers/firesteel/vuurslag/chocomelk o.i.d., warme kleren en iets om op te zitten.

Stap 1: Maak tijd en ruimte in je agenda en nodig de ander uit. Als het niet op korte termijn kan, ga dan niet proppen in je agenda maar prik een datum wat verder weg. Oprecht tijd hebben voor elkaar (zonder in je hoofd al bij de volgende meeting/vergadering/afspraak/boodschappenlijstje te zitten) is het allerbelangrijkste!

Stap 2: ga samen naar het bos en sprokkel hout. Droog kreupelhout van alle formaten is een goed begin. Wat extra hout (openhaardhout van bv. het tankstation) kan handig zijn als reserve.

Stap 3: maak samen een vuurtje. Met aanmaakblokjes, met een firesteel of met een vuurslag. Ga spelen met vuur, lach, maak plezier en laat de vlammetjes branden!

Stap 4: als je eenmaal een lekker vuurtje heb, ga er dan lekker bij zitten samen. Vuur staat (ook) voor passie. Vraag aan de ander waar zijn/haar passie zit, waar zijn/haar vlammetje van gaat branden en waar hij of zij trots op is.

Stap 5: gooi nog een blokje hout op het vuur. Regel warme chocomelk of iets anders lekkers en laat je vuurtje pas doven als jullie gesprek ten einde komt. Ruim samen op (leave no trace) en bedank de ander voor het mooie/goede/nuttige/aangename gesprek.

Heb je geen tijd of gelegenheid om naar het bos te gaan en een vuurtje te stoken, focus dan op stap 1 en 4. Maak tijd en ga een stukje wandelen. Stel tijdens jullie wandeling een open en oprechte vraag aan de ander en laat de ander uitpraten. Laat een stilte vallen, deel niet meteen je eigen verhaal maar laat de aandacht bij de ander. Als de ander zijn verhaal heeft gedeeld met je, volgt als vanzelf ook de aandacht voor jou!

*Onder ‘gesprek’ verstaan we allerhande gesprekken. Beoordelingsgesprekken, onderhandelingsgesprekken, salesgesprekken, een goed gesprek met jezelf of met je partner en zelfs een gesprek met je buurman waar je eigenlijk van alles van vind…

PS: wil je weten hoe je een vuurtje maakt?

Laat een reactie achter