Mijn leiderschap-expeditie: Marte Otter weet én doet nu waar ze het meeste energie van krijgt

in Heldenreis-verslag door Helden op ReisReageer

‘Het kampvuur wakkerde letterlijk mijn vlammetje aan om te doen wat ik echt wilde…’

Loopbaanadviseur Marte Otter ging afgelopen jaar met Helden op reis op expeditie. Ze stapte erin met de insteek dat ze ‘ooit de leiderschapskant’ op wilde. Terugkijkend op haar reis leverde het haar veel meer op; ze ontdekte ze waar haar kracht daadwerkelijk zat en besloot daar voor te gaan. Voornaamste ambitie: dát doen waar je de meeste energie van krijgt.

Op expeditie!
In haar vorige baan aan de Universiteit Utrecht organiseerde Marte regelmatig workshops. Ter ondersteuning aan het opzetten van een nieuwe activiteit, bracht een collega haar in contact met Paula Meijer van Helden op Reis. Marte: ‘Het klikte meteen en al gauw zette Paula me tijdens onze gesprekken aan het denken. Ik merkte dat ik niet meer helemaal lekker op m’n plek zat, dat ik iets miste. Maar wat? Paula had iets in mij aangewakkerd en daar wilde ik naar op zoek. Toen ze opperde of een expeditie met Helden op Reis wat voor me zou zijn, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Doen!’

Vuurtje aangewakkerd in de Ardennen
Samen met twee anderen begon Marte aan haar vierdaagse leiderschapsexpeditie naar de Ardennen. Aangezet door de inspirerende omgeving en de persoonlijke vragen van Paula, kwam ze er gaandeweg achter dat ze eigenlijk een hele andere richting op wilde. Marte: ‘We zaten veel bij het kampvuur om te reflecteren en dat wakkerde ook figuurlijk een vlammetje aan. Al werden we er soms ook gek van, want Paula kan best volhardend zijn. Ze neemt niet zomaar ergens genoegen mee. Zo kaartte ik bijvoorbeeld graag over dingen heen, of lachte ze weg. Dat doorziet ze meteen. Zonder pardon zet ze je dan even stil, prikt dwars door je façades heen en geeft je vervolgens een duwtje in de goede richting. Dat was af en toe best even slikken, maar achteraf ontzettend zinvol.’

De kracht van buitenzijn
Behalve een doortastende coach, typeert ook het bezig zijn in de buitenlucht Helden op Reis. Gevraagd naar wat de omgeving bijdraagt aan het proces, heeft Marte die toegevoegde waarde op verschillende manieren ervaren: ‘Ik hou sowieso van buiten zijn. Als ik loop, werkt dat louterend en kan ik dingen veel makkelijker op een rijtje zetten. De opdracht om bewust je voeten neer te zetten en je daarbij af te vragen wat je voelt, werkte bijna meditatief. Je bent niet zomaar aan het lopen, maar zet letterlijk met die voetstap ook andere dingen op hun plek en ervaart meteen dat er van alles in je hoofd gebeurt. Zoiets krijg je onmogelijk voor elkaar vanuit je luie stoel. Wat ook lekker is, is dat je elkaar niet aan hoeft te kijken. En omdat je allemaal in je wandelkloffie loopt, is de buitenkant er meteen van af. Dat helpt enorm, want zonder al die poespas ga je veel vrijer praten.’

Terugblik op de expeditie
Als ze terugkijkt op haar expeditie, heeft het haar niet alleen op carrière-gebied veel opgeleverd, maar zette het ook haar persoonlijke ontwikkeling weer volop in bloei. Marte: ‘Eigenlijk stapte ik erin met een werk gerelateerde vraag, maar Paula ontleedde ook persoonlijke zaken, zonder je het gevoel te geven dat te doen. Op een hele gelijkwaardige manier heeft ze me aan het denken gezet en dat bleef niet zonder gevolgen. Ik weet nu waar ik het meeste energie van krijg en wat werk betreft is dat als ik mensen in hun kracht kan zetten. Met dat inzicht besloot ik resoluut mijn carrière over een andere boeg te gooien en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Inmiddels werk ik alweer een tijdje bij het UMC Utrecht als loopbaanadviseur voor studenten die de arbeidsmarkt verkennen. Iedere dag haal ik daar zoveel energie uit. Een enorme verrijking, ‘net als al die persoonlijke inzichten die ik zonder mijn Helden-expeditie misschien wel nooit had ontdekt…’

Laat een reactie achter